1. del af turen

Op











 

 

Studietur på Fyn i 2005 - 1. del

Lørdag morgen kl. 07:45 den 22. oktober mødtes vi i Fynshav. Mens vi ventede på færgen nød vi et par opvarmningsøl, som nogle forudseende deltagere havde medbragt. Alle mødte op og kom med på en herlig tur i det fynske.

Om bord på færgen fortsatte opvarmningen og dertil kom en flaske Bonekam, så alle kunne holde varmen. Under overfarten kom billettørerne fra færgen og gjorde opmærksom på, at de egentlig syntes, at det var en ret kort bus, vi kørte i og at de derfor syntes, at vi havde betalt for meget for billetterne. Preben fulgte med ned på kontoret og efter et kvarters kombinationer og gennemregninger på billetpriser lykkedes det at få en rigtig god besparelse, som omgående blev dedikeret til brændevin på restaurant Carlslund.

Efter overfarten åbnede vi julebryg fra Svaneke Bryghus. Øllet var skænket af Dagli' Brugsen, så en venlig tanke blev sendt til Per, da de liflige dråber fugtede vores ganer. Vejen gik nu mod Ørbæk Bryggeri, men det var dog nødvendigt med et pitstop ved Kværndrup, inden vi nåede så langt.    

Vi venter i Fynshav
Så er vi på vej
En øl og en bitter giver humør
     
Så er der julebryg fra Svaneke
Det første pitstop
og snakker går
     

Ørbæk Bryggeri

Da vi ankom til Ørbæk Bryggeri, var der ikke en sjæl. Vi gik lidt søgende omkring, men efter kort tid blev en dør heldigvis åbnet og Finn Rye dukkede op. Vi havde egentlig en aftale med brygmesteren, men blev hurtig klar over, at han netop var blevet fyret. Heldigvis havde nogen set e-mail kommunikationen mellem os og brygmestren og dermed den indgåede aftale, så Finn Rye viste os rundt i stedet. Det gjorde han ganske bestemt ganske udmærket.

Ørbæk Bryggeri blev grundlagt i 1906, men måtte lukke i 1996 pga. af den hårde konkurrence. Familien Rømer overtog bryggeriet i 1998, renoverede maskinpark og bygninger og startede produktion af økologisk sodavand under navnet Natur Frisk. Efter yderligere 2 år startede produktion af økologisk øl. Den første øl Brown Ale blev brygget den 8. oktober 2002 og efterfølgende er det blevet til mange forskellige øltyper. Kapaciteten er 2.000 hl øl om året og dermed hører bryggeriet til de største af mikro bryggerierne.

Under ølsmagningen startede vi med en IPA øl. Den er karakteriseret ved en ret bitter smag pga. af den megen humle. Der var anvendt 9 forskellige humle typer til fremstillingen og drikken var på 4,8 %.
Den næste øl var en Classic. En ganske udmærket øl på 4,8 %. En undergæret øl brygget efter det tyske Reinheitsgebot.
Endelig kom Santa C, som var en overgæret øl på 6-7 %. En juleøl lidt over i det belgiske.

Øl var der nok af, sagde Finn Rye. Lagringstankene var fyldte. Vi så også et par af de nyeste øl Honey Ale og Red Ale, der var på vej. Som afslutning på rundvisningen var vi i en lille butik, hvor en del fik provianteret med et passende udvalg af øl. En fin informativ rundvisning og der skal lyde en tak til Finn Rye herfra. 

Malten kan faktisk spises som chips.
Her vises 17 forskellige malttyper frem
Hans Erik og Tage studerer malt kværnene
     
Bag ved Hans ses til højre den oprindelige maltkværnen 
Der er også brug for masser af varmt vand
Her studeres de fyldte lagringstanke
     
Fin Rye står ved kontrolpulten
Kogekar, bufftanke
og gæringstanke blev studeret
     
Finn forklarer Søren, at han blot skulle åbne hanen og drikke løs
Så er der øl til alle
Alle virker nu meget interesseret
     
Der skylles
Et kig ind i tappehallen
Finn forklarer, at det allervigtigste er at holde det hele pinligt rent
     
Sagde han rent?
Nå, nu må vi vist til at komme videre
En af de nye øl
     
Nok en ny øl
Et blik på sikarrene
En menu med øl til det hele
     
   
Så har Finn Rye gang i butikken
 
 
     

Refsvindinge Bryggeri

Fra Ørbæk Bryggeri kørte vi til Refsvindinge Bryggeri. De er jo også kendt for gode øl, f.eks. Ale no. 16. Vi kørte dog kun ind i indkørslen lige for at få et overfladisk indtryk. Det virkede nu ikke så imponerende, som deres øl. 

 
Indkørslen til Refsvindinge Bryggeri
Der er tilsyneladende en vis handel
 
     

Restaurant Carlslund

Turen fortsatte nu til Odense, hvor vi kørte til restaurant Carlslund i Fruens Bøge. Målet var den berømte æggekage. Ganske vist var kokken kort forinden ophørt og i stedet startet på Boulevard Kroen, men der var alt optaget. Vi tog chancen og havde reserveret plads på restaurant Carlslund.

Antallet af æggekager produceret på restaurant Carlslund er enorm. I 2004 blev der brugt 20 tons (20.000 kg) røget flæsk, godt 15 tons røget bacon, samt ca. 500.000 friske æg. Omregnet i kuverter er det lige ved 100.000 portioner æggekage.
Den 19. juli 2003 solgte de 507 portioner æggekage.
Den 3. september 2005 blev der til Dalum Idrætsforening 60'er rock serveret æggekage for 2800 gæster (uofficiel verdensrekord).

Restaurant Carlslund er et rigtig hyggeligt sted med mange større og mindre rum. Vi blev hurtigt placeret og havde på forhånd bestilt æggekage Ad Libitum (dvs. alt hvad man kunne spise). Til æggekagen var der penge til 2 halve flaske brændevin, hovedsagelig som følge af billigere billetter på færgeoverfarten. Det er vist overflødig at nævne, at alle gik stopmætte derfra.

Så er det forventningens glæde
Hvor er æggekagen? Jo sørme, under flæsket
Nej, hvor er det altså en go' røv, siger Bruno ret bramfrit
     
Det tog hun helt sikkert som et kompliment. Bruno blev ikke snydt
3 gange skulle der suppleres op med æggekage, men så var alle også mætte
Så er der afgang til et imponerende kro hus
     

Calrsens Kvarter

Carlsens Kvarter er et værtshus, selvom navnet ikke leder tanken derhen. Stedet har et imponerende udvalg af special øl og man kan nyde øllet i meget hyggelige omgivelser. Vi nåede dertil på et tidspunkt, hvor der endnu ikke var ret mange af de indfødte. Man må nok konstatere, at der er et vist format over værtshuset. Der er næste 100 forskellige øl og der er næsten tilsvarende antal forskellige glastyper. Bartenderen viste ingen tøven, når han skulle finde det rette glas til en given øl. En anden ting viste også formatet. Det var en Dankort terminal, så man kunne hæve penge på værtshuset.

Hyggen bredte sig og øllet havde efterhånden også sin virkning. Det gjorde, at vi her fik problemer med at holde tidsplanen. Et kvarter blev vi forsinket inden afgang, men det betød ikke det store.

Bartenderen havde helt styr på både øl, glas og alsinger
En gammel kendt reklame
Et kig ned på baren
     
Her står sandelig en Dankort terminal
Hvad skal vi dog vælge at smage?
Så er alle forsynet og cigarerne er tændte
     
Der hygges og der smages
Palle og Tage forsøger at smage det hele
Her går det lystig
     
   
Vi skal ingen steder. Vi vil blive her ved øllet
 
 
     

Se også 2. del af turen

 

Startside
 

2014 © Als Nørherred Ølnyder Laugh

Layout, artikler og fotos på Als Nørherred Ølnyder Laughs hjemmeside må ikke benyttes i annoncer eller anden
 kommerciel sammenhæng uden klubbens skriftlige accept. Citater med tydelig kildeangivelse accepteres.
Als Nørherred Ølnyder Laugh påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl.

Send e-mail til Webmaster med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted
Dette Websted blev sidst opdateret 07. september 2014