3. del af turen

Op











 

 

Studietur til Aarhus og Grenaa - 3. del

Efter et par timer på Dansk Motor- og Maskinsamling var de fleste klar til det næste besøg på programmet. Det gjorde, at vi kom ½ time før aftalt til Djurs Bryghus.

 Djurs Bryghus

Da vi ankom til Djurs Bryghus, var der ingen til stede, men efter 5 minutter dukkede en bil op med 2 personer. De forventede ikke, at vi dukkede op så tidlig, men det gjorde ikke noget. Vi fik "hurtig" øl i glassene og derefter en rundvisning af Kristian Riberholt, den ene af de 4 ejere.

Djurs Bryghus blev i foråret 2006 dannet af 4 kolleger som en fritidsbeskæftigelse på et tidspunkt, hvor der var omkring 80 mikrobryggerier i Danmark. Det betød, at der i Grenaa efter 74 år atter var et bryggeri. De 4 kolleger fik assistance af Ib Rasmussen, der havde været brygmester på Thor i 30 år, indtil bryggeriet lukkede og som siden på freelancebasis har bistået forskellige mikrobryggerier som konsulent og brygmester. Ganske vist måtte den første bryg på 750 liter smides ud, men allerede den anden bryg var fin og kunne leveres i november 2006.   

Der bliver kun fremstillet undergæret øl. Der brygges 1000 liter ad gangen, som varer 4 uger fra begyndelsen til færdig øl. Djurs Bryghus havde 2 slags øl færdige, da vi var på besøg. Dertil kom øllen Søren Kanne. Den manglede dog endnu 2 uger i gæringstanken, men den kunne dog drikkes og var den første øl, vi smagte. Det tog dog frygtelig lang tid at tappe øllen.

Rundvisningen nåede slet ikke op på samme niveau, som den vi fik på Aarhus Bryghus. Dog havde de udviklet deres eget EDB system til styring af de forskellige processer. Igen hørte vi også, at renligheden efter at øllen var kogt, var uhyre vigtig. Her var centrifugen til filtrering af øllen et sted, hvor det let kunne gå galt. Tappeanlægget var hjemmelavet og så lidt Storm P.-agtig ud.

Øl vi smagte under rundvisningen vakte ikke den store begejstring, men her er de:

Søren Kanne Søren Kanne er en fyldig og afbalanceret øl, der indeholder 7.8%. Opkaldt efter den lokale "søhelt" Søren Kanne.
Grenaa Mørk Grenaa Mørk, er som navnet antyder en mørk øl, der er brygget således at noget af den naturlige sødme fra malten er bevaret. Den har et flot brunligt skum og indeholder 5%.
Djurs Bryghus Classic Vores første øl som er kommet på markedet. Er en undergæret "Klassisk", med en afpasset smag af malt. Tilsat lidt humle. Der er tale om en ufiltreret og upasteuriseret øl. God til nydelse og god til mad. Indeholder 4,7 %.

Også her kunne vi efter rundvisningen købe øl. Det benyttede enkelte sig af. Herunder Peter Johannsen. Peter havde dog ikke hel styr på tingene, da han tabte sine øl på vej ud til bussen til stor morskab for Peter Ulrik.

Kristian Riberholt fortæller om Djurs Bryghus
...og sørger for, at vi får Søren Kanne
Øl, som fremstilles på Djurs Bryghus
     
Tappet øl klar til etiketter
Der fyldes op igen
Fustager
     
En humleplante med blomster
Grenaa Mørk og Djurs Classis var i tappehanerne
 Kværn til malt
     
Kogekarret til fremstilling af mæsk og kogning af urt med humle
Sikarret til at separere mæsken i mask og urt
Bunden af sikarret
     
Et skærmbillede til styring af kogekarret
Et skærmbillede til styring af gæringstankene
Et lille ølmuseum
     
Cyclon tank (whirlpool) til at separere trub fra urten inden temperaturen falder
Når trub er filtreret fra urten, køles væken af og ølgær tilsættes i gæringstankene
Et hjemmebygget apparat til at tappe øl på flaske
     
Til sidst sættes etiketter på
Peter Johannsen taber sine øl.
Peter Johannsen må erkende, at tage på øltur er anstrengede og tager en "morfar"
     

Så gik turen mod Aarhus, hvor vi skulle indlogeres på Danhostel. Turen havde på dette tidspunkt været ret udmattende for Peter Johannsen. Han tog sig en ordentlig "morfar" i bussen.

Aarhus

Vel ankommet til Danhostel, blev vi indlogeret i 4 værelser, hvor der var 4 senge i hver - 2 underkøjer og 2 overkøjer. Det tog ikke lang tid, da vi hurtig skulle videre til restaurant Pinden i Aarhus bymidte. Der skulle lægges sengetøj på. Bruno mente ikke, han fik brug for det, så det slap han hurtig om ved. Preben mente, at han kunne vente til vi kom tilbage, så det var også hurtig overstået for ham.

Øl måtte ikke medbringes på værelserne, men det var der nu ikke nogen, der tog hensyn til. Hancock øl var flere steder at se, for man skulle jo ikke risikere at tørste. Alle var dog enige om, at man ikke måtte låse værelserne, når man gik i seng. Vi skulle jo nødig risikere, at nogen kom til skade, ved at forsøge at komme ind gennem vinduet. Her tænker vi især på Tage Sørensen, der nær var blevet slået ned af sine sovekammerater i Svendborg.

Vi tog en taxi ind til restaurant Pinden og satte os tilrette. Det fik en til at sige: Brunos liv er så højt, at han kan passere stoleryggene uden problemer. Så skulle vi have stegt flæsk med persillesovs ad libitum. Hertil hørte naturligvis brændevin og der kom to flasker på bordet. En flaske til bordet med 8 personer og en flaske til bordet med 6 personer.

Så fik vi noget at spise. Alle fik, så hatten passede undtagen H.C. Kock. Alle fade var tomme og der skulle mere på bordet til H.C. Det kom der også, men det varede nogen tid. Det endte også med, at H.C. fik sulten stillet og lidt til, tror jeg. Os ved bordet med 6 personer drak hele flasken med brændevinen, men ved det andet bord med 8 personer drak man kun den halve flaske. Preben mente ikke, brændevinen skulle gå til spilde, så han tog den med i jakkelommen og bad Bent Schultz om at tage glas med.

Så skulle vi videre til byens natteliv. Undtagen var Jørgen Mølleskov og H.C. Kock. De tog hjem på Danhostel kl. 22:30. Lidt tidlig for en lørdag aften i Aarhus, men måske skyldes det for meget flæk og for lidt brændevin. 

Nattelivet i Aarhus

Vi var nogle stykker, som tog på værtshuset Under Masken. Et rigtig hyggelig værtshus med mange flotte piger. En kommentar: Det er uhyggelig svært at hygge sig med påfugle og komme hjem til en syg høne. Efterhånden som natten skred frem, blev Thomas Jensen træt. Han faldt i søvn lidt før midnat. Senere kunne vi også konstatere, at Thomas havde efterladt stegt flæsk og rødbeder foran værtshuset. Det er vist første gang, vi har oplevet Thomas brække sig.

Under Masken lukkede allerede kl. 02:00, så vi måtte skifte værtshus. Vi var nu kun 5 tilbage. Preben blev her passet op af 2 underskønne japanske piger. De ville fotograferes sammen med Preben og det skulle Hans Jensen gøre. Først fik Hans pigernes mobil telefoner, men han kunne ikke få dem til at fungere. Så fik Hans Prebens kamera. Det kunne han heller ikke finde ud af. Sikken katastrofe. Skuffede piger og ingen beviser.

Senere forsøgte Hans dog at råde lidt bod på katastrofen. Han fik fat i en fotograf, to piger og en knægt. Hvad knægten skulle med for, kan undre. Nu blev vi fotograferet, men det var nu ikke helt det samme, selvom pigerne var OK.

Kl. 2:32 skulle Bruno af med vandet, så han stod et sted og pissede. Så kom der en pige hen til ham og spurgte: Står du her og pisser? Så satte hun sig ned ved siden af og pissede med. Da måtte Bruno sørge for at styre slangen.

Omkring 04:30 blev Charlie, Hans og Tage sendt hjem i taxi. Bruno var flad, men Preben tilbød flinkt, at han kunne låne 1.500 kr. så vi kunne fortsætte i nattelivet. Det afslog Bruno dog, så det endte med, at Bruno og Preben også tog hjem.

Da Preben og Bruno kom til Danhostel, havde Preben stadig den halve flaske brændevin i jakkens inderlomme, men der var ingen at dele brændevinen med, selvom Bent havde stillet glas ud på gangen. Preben gik derfor til køjs.

Historien fortæller, at da Tage kom hjem, kravlede han til køjs i den øverste køje. Det var dog lidt halvfarligt, for stigen var stejl og det var lidt besværligt. Da Tage havde lagt sig ned, havde han glemt, at han skulle på toilettet. Med besvær ned igen, ud på toilettet og tilbage igen. Denne gang kom Tage dog forkert op i køjen med hovedet i fodenden. Han turde dog ikke vende sig, da han var bange for at falde ned.

Tage Sørensen og Hans Jensen hygger sig
Det gør Preben Nørskov og Tage Sørensen også
Udenfor prøver Bruno Schirakow og Charlie at holde liv i Thomas Jensen
     
Hans Jensen er helt på toppen. Tror pokker med den baggrund
Hvad er det mon, de unge piger ser så interesseret på?
Nedgang til Under Masken. Et værtshus med masser af øl
     
Aldersgrænsen er 21 år efter kl. 19:00
Så er Thomas Jensen gået død
 Noget som Thomas Jensen glemte i Aarhus
     
 
Preben Nørskov fortalte nogle indfødte om at være på øltur
Kl. 01:37 var vi fem tilbage
 
     
 
Nyt værtshus
Kl. 02:21. Uha, da da. Nu skal der ikke tages flere billeder
 
     

Søndag morgen

Næste dag stod Preben som den første op kl. 6:30. Han havde, som det kunne forventes, ikke fået sengetøjet på, så det behøvede man jo ikke at vaske. Det samme med Brunos, så vi burde jo egentlig have penge tilbage.

Kl. 8:00 var flere stået op og vi fik morgenmad i et fælleslokale. H.C. Kock tog også et par franskbrød, men maven var ikke helt med på ideen. Ligbleg tog han et par bidder, men måtte så af sikkerhedsmæssige grunde stoppe og aflyse morgenmaden.

Peter Johannsen havde om natten tabt sin mobil på gaden, så mobilen delte sig i flere dele. Peter samlede mobilen igen, men den fungerede ikke. Det viste sig, at han havde mistet sit sim kort. Det gav ro en tid, indtil han fandt ud af at bruge Peter Ulriks mobil.

Bruno var lykkelig. Susanne havde sørget for, at Bruno fik en madpakke med. Deri lagde der 400 kr. Hvordan kunne Susanne dog vide, at det var noget, som Bruno virkelig satte pris på en søndag morgen i Aarhus?

Så skulle vi hjemad, men inden skulle der ryddes op. Det var der flere, der skulle opfordres til. I et af værelserne stank der virkelig af øl. Det var her Peter Moos Petersen havde overnattet. Det viste sig, at han havde smadret en Hancock på gulvet aftenen før. Søen af øl havde været der hele nattet og havde sat sit præg på atmosfæren, da der i en Hancock som bekendt, kan være meget øl. Der blev ryddet nødtørftig op og så gik det hjemad.

På vej hjem

Så skulle vi mod Kolding. For nogen var det en velkommen mulighed for at få sovet lidt mere inden de næste strabadser. Lige efter Vejle holdt vi en pause ved Skærup. Flere var nu oppe på mærkerne igen, men ikke H.C. Han forsøgte at brække sig i en affaldsspand, uden der skete det store. Så kom der Fernet Banca på bordet. Efter et glas til H.C. var der ingen tvivl om, hvad der skulle ske. H.C. fyldte affaldsspanden godt op. Bagefter fik H.C. omsider farve i kinderne igen.

Vi andre holdt i ro og mag en øl pause og fik gjort klar til de næste udfordringer i Kolding.

 
Peter Ulrik har åbenbart ikke sovet nok i Aarhus
Det samme med Jørgen Mølleskov
 
     
 
På rastepladsen Skærup er der Fernet Branca til at ordne maven
H.C. Kock afleverer det sidste Stegt Flæsk og får farve i hovedet igen
 
     

Vi ankom til Kolding og fandt efter lidt søgen også Republikken. Stedet serverede en fantastisk Brunch og havde et ganske pænt udvalg af gode øl. 8 af os skulle have brunch, men resten tog det mere sikre - ØL.

Menu kortet til Brunch var vist tænkt, som en afkrydsningsliste med de individuelle ønsker. Det blev ændret, så vi startede simpelthen fra en ende af og fik alt fra menu kortet. Det sluttede af med 2 pandekager og ahorn sirup. Det cementerede så sandelig en fremragende Brunch.

Republikken skabte dog problemer for både Peter Johannsen og Hans Jensen. Først skulle Peter udenfor for at ryge. Han bragede ind i et glasparti ved siden af døren i den tro, at der var åbent. Der var højlydt moro herover. Senere skulle Hans udenfor for at snakke i mobilen. Tro det eller lad være. Optaget af mobilen bragede Hans også eftertrykkelig ind i glaspartiet. Det gjorde det ikke mindre morsomt.

Hans havde en bekendt Valentin i Kolding. De har begge interesse for engelske sportsvogne. Valentin inviterede på øl og vi kunne lige klemme et besøg ind i programmet. Vi blev godt modtaget af 2 meget gæstfrie mennesker. Et problem var der dog. De serverede Slots øl. Der var vi jo blevet godt vandt under turen, men ned kom de da.

 
På Republikken fik vi en fantastisk Brunch
Nogle valgte dog det sikre i stedet - ØL
 
     
 
Besøg hos Valentin
En flot restaureret Triumph
 
     

Da vi startede, var der megen varme på i bussen. Årsagen var, at Peter Johannsen havde ladet en Hancock stå ubevogtet ved sit bord i bussen og den var så væltet. Indholdet flød ud over midtergangen i bussen. Det ønskede Brian vor chauffør at få tørret inden hjemkomst. Det blev dog for meget, men Peter bør passe bedre på sin øl fremover, hvis han skal med på en tur igen. Så fortsatte vi hjemturen og alle var oppe på mærkerne, så meget, at vi måtte proviantere i Aabenraa for ikke at tørste.

Vel ankommet planmæssig til Dagli' Brugsen i Langesø kunne vi aflevere pant og køleelementer. Så blev der afsluttet på passende vis med nogle øl og cigarer. Peter Johannsen havde dog lidt problemer med at ryge cigar og cigaret på samme tid. Kl. 19:00 var alle taget hjem undtagen Bent og Preben. Da Dagli' Brugsen havde lukket, så fragtede Vivi Schultz de sidste 2 deltagere hjem og studieturen til Aarhus og Grenaa var slut.

 
Hjemme ved Dagli' Brugsen i Langesø igen
Peter Johannsen har svært ved at vælge mellem cigaret og cigar
 
     

Se også 1. del af turen til Aarhus Bryghus
Se også 2. del af turen til Dansk Motor- og Maskinsamling

 

Startside
 

2014 © Als Nørherred Ølnyder Laugh

Layout, artikler og fotos på Als Nørherred Ølnyder Laughs hjemmeside må ikke benyttes i annoncer eller anden
 kommerciel sammenhæng uden klubbens skriftlige accept. Citater med tydelig kildeangivelse accepteres.
Als Nørherred Ølnyder Laugh påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl.

Send e-mail til Webmaster med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted
Dette Websted blev sidst opdateret 07. september 2014